Ο κανόνας των 3 σημείων

Ο κανόνας των 3 σημείων.

Στον κόσμο των υπολογιστών με την πάροδο του χρόνου πολλά πράγματα αλλάζουν. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που η ισχύς τους έχει παραμείνει ανέπαφη στο διάβα του χρόνου. Σε αυτούς ανήκει και ο Κανόνας των τριών σημείων.

  • Τι είναι;

Ο Κανόνας των τριών σημείων λέει ότι για να μην χαθούν τα Δεδομένα μας θα πρέπει να βρίσκονται σε 3 τουλάχιστον διαφορετικά σημεία: 2 τοπικά (on-site Backup) και 1 απομακρυσμένο (off-site Backup).

  • 2 τοπικά σημεία.

Όταν λέμε 2 τοπικά σημεία εννοούμε 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ τοπικά σημεία αποθήκευσης. Έτσι, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε 2 σημεία αποθήκευσης αυτά που βρίσκονται εντός της ίδιας υπολογιστικής μονάδας. Ούτε φυσικά την ύπαρξη 2ου ή 3ου κλπ copy των αρχείων μας επάνω στον ίδιο σκληρό δίσκο.

Το 2ο τοπικό σημείο σας εξασφαλίζει την άμεση ανάκτηση των δεδομένων σας όταν αυτό χρειαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: συνέχιση παραγωγής, αποφυγή λαθών, αποφυγή δυσαρέσκειας πελατών κλπ.

Στην Backup Experts θεωρούμε αναπόσπαστο στοιχείο ενός στιβαρού Backup Plan το 2ο τοπικό σημείο και είναι ένας από τους λόγους που σας προσφέρουμε ΔΩΡΕΑΝ File Server χωρητικότητας αντίστοιχης με τα Δεδομένα σας και όχι μόνο. Φροντίζουμε καθημερινά για την απρόσκοπτη λειτουργία του με καθημερινά tests στο Software & το Hardware του, ενώ αναλαμβάνουμε το κόστος της επισκευής του (όποτε αυτό χρειαστεί) ΔΩΡΕΑΝ.

  • 1 απομακρυσμένο σημείο.

Το απομακρυσμένο σημείο έρχεται να κλείσει τον κύκλο του στιβαρού Backup Plan δίνοντας σας διέξοδο σε περιπτώσεις που τα προηγούμενα 2 τοπικά σημεία αποτύχουν (και -πιστέψτε μας- δεν είναι σπάνιο), προσθέτωντας παράλληλα και τον παράγοντα της ιστορικότητας.

Με άλλα λόγια, τι θα κάνατε χωρίς το απομακρυσμένο σημείο αποθήκευσης αν:

  • Κλαπούν τα μηχανήματά σας.
  • Συμβεί κάτι έκτακτο όπως πλημμύρα ή πυρκαϊά
  • Κάποιος Ιός διαγράψει τόσο τα αρχεία όσο και τα Backup τους.
  • Χρειαστείτε πρόσβαση σε προηγούμενες εκδόσεις των αρχείων σας.
  • Κάποιος εντός της εταιρείας διαγράψει καταλάθος ή επίτηδες τόσο τα αρχεία όσο και τα Backup τους.
  • Μια πτώση τάσης κάψει κάποια από τα μηχανήματά σας.
  • Συμβεί δυσλειτουργία στο Software από διακοπή ρεύματος που άδειασε τα UPS σας και έγινε αιτία να κλείσουν οι servers σας με τρόπο μη κανονικό.

Η λίστα μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερη. Θα πειστείτε αν ρωτήσετε κάποιον επαγγελματία τεχνικό υπολογιστών για τέτοιου είδους δυσκολίες που έχει συναντήσει κατά καιρούς στην καριέρα του.

Κλείνωντας, ο Κανόνας των τριών σημείων θα μπορούσε να γίνει και κανόνας των 5, 10, 15 σημείων και πάει λέγοντας...Το ζήτημα είναι ότι η απόλυτη ασφάλεια στο θέμα της απώλειας δεδομένων ανήκει μόνο σε αυτούς που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Επομένως η λύση βρίσκεται στην επιλογή του Backup plan εκείνου, που ο βαθμός της εξασφάλισης που αυτό αποφέρει ως προς τα παραγόμενα για την λειτουργία του κόστη, αποδίδουν τη μέγιστη ωφέλεια για την επιχείρηση. Πιστεύουμε πως την ισορροπία αυτή την προσφέρει το βασιζόμενο στον κανόνα των τριών σημείων Backup Experts Cloud Backup plan.

Επιστροφή