Understanding the 3 factors of Data Security.

Κατανοώντας τους 3 παράγοντες της ασφάλειας δεδομένων.

Το σημαντικότερο θέμα στο οποίο είναι προσανατολισμένα τα τμήματα IT των επιχειρήσεων στις μέρες μας δεν είναι άλλο από την ασφάλεια των δεδομένων (Data security). Η τελευταία απαρτίζεται από 3 παράγοντες γνωστοί και ως "The Security Triad - CIA":

  • Confidentiality: Εμπιστευτικότητα
  • Integrity: Συνέχεια
  • Availability: Διαθεσιμότητα
Όταν ένα πληροφοριακό σύστημα έχει θέματα εμπιστευτικότητας δεδομένων (Loss of Data Confidentiality) σημαίνει ότι τα Δεδομένα του, είτε μέρος είτε όλα, έχουν εκτεθεί σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Αν για παράδειγμα κάποιος υπάλληλος που ανήκει στο τμήμα πωλήσεων μπορεί και "βλέπει" τα στοιχεία μισθοδοσίας, αυτό μεταφράζεται σαν απώλεια εμπιστευτικότητας δεδομένων. Αντίστοιχο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η επίθεση από hackers σε βάσεις δεδομένων πελατών εταιρειών και η κλοπή στοιχείων όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών κλπ.

Απώλεια συνέχειας δεδομένων από την άλλη, (Loss of Data Integrity) έχουμε όταν ένα πληροφοριακό σύστημα υποστεί μεταβολές από κάποιον μη εξουσιοδοτημένο παράγοντα. Όταν κάποιος Ιός π.χ. προσβάλλει το πληροφοριακό σύστημα μιας εταιρείας αλλάζοντας ρυθμίσεις και παραλάσσοντας Δεδομένα, τότε το πληροφοριακό σύστημα αυτό έχει υποστεί απώλεια στον παράγοντα της συνέχειας.

Τέλος η Διαθεσιμότητα δεδομένων (Data Availability) είναι ο παράγοντας που μας εξασφαλίζει ότι το πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας λειτουργεί επιτυχώς και αδιαλλείπτως στο διάβα του χρόνου. Όταν για παράδειγμα κάποιος πελάτης θέλει να αγοράσει μέσω Internet ένα προϊόν, όμως το site της πωλήτριας εταιρείας δεν είναι διαθέσιμο, τότε ο διαδικτυακός εξυπηρετητής (Web Server) που φιλοξενεί το συγκεκριμένο site έχει υποστεί απώλεια διαθεσιμότητας (Data Availability Loss).


Μια υπηρεσία υψηλού επιπέδου όπως η Backup Experts Cloud Backup δεν θα μπορούσε να μην έχει λάβει μέτρα και στα 3 επίπεδα της ασφάλειας δεδομένων, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω.

Εμπιστευτικότητα Δεδομένων.

Για λόγους ασφαλείας δεν παρέχεται πρόσβαση στους servers της εταιρείας μας πέραν των τεχνικών μας. Σε επίπεδο τοπικό, δηλαδη πρόσβαση στον χώρο που αυτοί στεγάζονται, απαγορεύεται ρητά η πρόσβαση στους μη έχοντες εργασία. Σε επίπεδο διαδικτυακό επίσης δεν υπάρχει πρόσβαση, παρά αυστηρά και μόνο από τους κατά τόπους file servers των πελατών μας, προς τους οποίους η σύνδεση επιτυγχάνεται με αφετηρία τα συστήματα της Backup Experts και όχι τους κατά τόπους file servers! Η δε αντιγραφή των δεδομένων επικαιροποίησης προστατεύεται από 256bit Encryption.

Συνέχεια Δεδομένων.

Εδώ βρίσκει εφαρμογή ο ύψιστης σημασίας παράγοντας της Ιστορικότητας Δεδομένων. Με άλλα λόγια τι γίνεται όταν κάποιος Ιός προσβάλλει το πληροφοριακό σύστημα μιας εταιρείας-πελάτη της υπηρεσίας Backup Experts Cloud Backup και στη συνέχεια ολοκληρωθεί Συγχρονισμός των 2 σημείων όπου βρίσκονται τα Δεδομένα; Με την Ιστορικότητα Δεδομένων η οποία παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από την υπηρεσία μας έχετε περιθώριο 1 έτος για να ανακτήσετε τόσο τα αρχεία σας που διεγράφησαν, όσο και τις παλαιότερες εκδόσεις των αρχείων σας που υφίστανται. Οι εκδόσεις αυτές είναι εκείνες που υπάρχουν ανά ημερομηνία συγχρονισμού και αν υποτεθεί ότι 1 αρχείο σας υφίσταται καθημερινά αλλαγές, τότε μπορείτε να ανατρέξετε στις 356 προηγούμενες εκδόσεις του από την τωρινή!

Διαθεσιμότητα Δεδομένων.

Η υπηρεσία μας δεν θα μπορούσε να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό αν δεν παρείχε γραπτή δέσμευση ως προς τον χρόνο παράδοσης των δεδομένων σας, όλων ή μέρους αυτών, εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα μας τα ζητήσετε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΑΥΤΩΝ! Ο χρόνος είναι χρήμα και η παρατεταμένη αποχή από τα Δεδομένα σας μπορεί να σας αποβεί επιζήμια. Αν ο όγκος του συνόλου των δεδομένων σας είναι μικρός ή αν επιθυμείτε την μεμονομένη επαναφορά μέρους των δεδομένων σας των οποίων ο όγκος είναι "επιτρεπτός" για την μεταφορά τους μέσω διαδικτύου, θα σας τα αποστείλλουμε μέσω διαδικτύου. Διαφορετικά θα σας τα επιστρέψουμε αυτοπροσώπως!


Είτε με τον πρώτο είτε με τον δεύτερο τρόπο, εντός 24 ωρών ΤΟ ΠΟΛΥ θα έχετε τα Δεδομένα σας στα χέρια σας.

Επιστροφή