S.M.A.R.T. technology on ssd and hdd

SSDs και τεχνολογία S.M.A.R.T.

Η Τεχνολογία S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο πρόληψης αποτυχιών των σκληρών δίσκων, έτσι ώστε οι αποτυχίες αυτές να μπορούν να προβλεφθούν πριν συμβούν. Ισχύει όμως το ίδιο και για τα SSDs;

Γενικότερα υπάρχει ο μύθος ότι με τη χρήση SSD οι χρήστες δεν έχουν να φοβούνται για την απώλεια των δεδομένων τους από αιτίες Hardware, όμως η δήλωση αυτή δεν καταδεικνύει τίποτα περισσότερο από από σοβαρή άγνοια κινδύνου...

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Τα SSDs υποστηρίζουν την Τεχνολογία S.M.A.R.T. και η χρησιμότητά της είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των HDDs.

Γενικότερα υπάρχει ο μύθος ότι με τη χρήση SSD οι χρήστες δεν έχουν να φοβούνται για την απώλεια των δεδομένων τους από αιτίες Hardware, όμως η δήλωση αυτή δεν καταδεικνύει τίποτα περισσότερο από από σοβαρή άγνοια κινδύνου και εξηγούμαστε:

Τα SSDs αναπτύσσουν λάθη υπό την μορφή των bad flash blocks κατά αντιστοιχία με τα Bad Sectors των HDDs. Στη συνέχεια ο drive controller του SSD εντοπίζει τα λάθη αυτά και τα επαναντιστοιχεί (re-map) σε extra blocks τα οποία κάθε SSD διαθέτει για το σκοπό αυτό. Έτσι, κάθε φορά που ζητάτε Data από το SSD σας τα οποία προέρχονται από bad flash blocks, o drive controller επεμβαίνει και στέλνει τα σωστά Data από το re-mapped block. Όμως το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί.

Με το πέρασμα του χρόνου τα extra αυτά blocks θα εξαντληθούν και αυτή θα είναι και η έναρξη της απώλειας δεδομένων. Όμως ένας προνοητικός χρήστης είναι μέσω της τεχνολογίας S.M.A.R.T. ήδη ενήμερος για την κατάσταση του SSD του και φροντίζει για την αντικατάστασή του πριν να είναι αργά.

Επί τη ευκαιρία, ένα από τα πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα των SSDs έναντι των HDDs είναι ότι η ανάκτηση δεδομένων από τα extra blocks απαιτεί επιπλέον χρόνο, πράγμα το οποίο συνεπάγεται ότι όσο το HDD "γερνάει" γίνεται όλο και πιο αργό. Αντίθετα, η διαδικασία re-mapping στο SSD δεν απαιτεί επιπλέον χρόνο, αφού η ανάγνωση των δεδομένων δεν γίνεται μέσω κεφαλής (head seeking).

Επιστροφή