file corruption

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται το file corruption.

Έχει τύχει να ακούσουμε το εξής:

Κάποια ή κάποιο αρχείο μου έχει γίνει corrupted. Αργότερα έμαθα ότι δεν έφταιγε κάποιος Ιός και ότι συμβαίνει κατά καιρούς. Τέλος πάντων, επανέλαβα την εγκατάσταση των windows.

Το File Corruption είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη. Τα απρόοπτα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Μπορεί ο υπολογιστής ή ο Server σας να μην καταφέρει να ανοίξει. Μπορεί και να μην συμβεί και τίποτα από όλα αυτά. Πάντως μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο υιοθετώντας το κατάλληλο Backup Plan.

Συμβαίνει σε όλα τα μέσα αποθήκευσης: σκληροί δίσκοι, SSD, USB drives κλπ. Λέγεται Bad Sector και μπορεί είτε να υπάρχει εξαρχής είτε να δημιουργηθεί στην πορεία. Σκεφτείτε ένα τυπογραφικό λάθος σε ένα κείμενο που διαβάζετε, το οποίο, στην περίπτωση του μέσου αποθήκευσης, δεν διορθώνεται.

Το τυπογραφικό λάθος μπορεί να είναι κάτι προφανές, το οποίο το σύστημα ή ο χρήστης να μπορέσει να επανορθώσει. Άλλες φορές όμως τυχαίνει να είναι τέτοιο που να μην είναι δυνατή η ανάκτηση.

  • Από που προέρχονται τα Bad Sectors.

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι. Ενδέχεται η μαγνητική επιφάνεια του σκληρού δίσκου να φέρει μια ελάχιστη αστοχία υλικού σε ένα μικρό μέρος της. Άλλος λόγος είναι το τράνταγμα την ώρα που ο δίσκος λειτουργεί. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση η κεφαλή που διαβάζει τα Δεδομένα του δίσκου -και η οποία δεν εφάπτεται ποτέ με αυτόν- λόγω ενός τραντάγματος να ακουμπήσει και να γραντζουνήσει-καταστρέψει μέρος της επιφάνειάς του. Είναι κάτι πολύ κοινό, ειδικά στα laptops. Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων για laptops προβλέπουν μεγαλύτερη ανοχή των δίσκων σε χτυπήματα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι και πιο αργοί στην ανάγνωση & εγγραφή σε σχέση με τους δίσκους για τα desktop computers.

Τα DCs & τα DVDs αποκτούν Bad Sectors επειδή παλιώνουν, ενώ τα USB flash drives & SSD από τις πολλές εγγραφές-αναγνώσεις στο ίδιο σημείο. Ανεξάρτητα από την αιτία που θα το προκαλέσει, το θέμα είναι ότι συμβαίνει και το αποτέλεσμα είναι η Απώλεια Δεδομένων.

Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μεταλλαγή δεδομένων από κάτι απρόσμενο που δεν είχε υπολογιστεί ότι θα συμβεί. Για παράδειγμα η φράση:

"Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα."

Ξαφνικά αλλάζει σε:

"Σήμερα ε�-t�?h�Z�O1E���-�Ca �f�E??IG�Gq+"

Τώρα αν τα Δεδομένα που έγιναν corrupted αφορούν ένα άχρηστο έγγραφο, τότε είναι μικρό το κακό. Αν αφορούν όμως τα εγκατεστημένα προγράμματά σας, το λειτουργικό σας σύστημα ή τα λογιστικά Δεδομένα σας, τότε το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

Εξαρτάται βέβαια και από την έκταση της ζημιάς, όμως οι πιο κοινές ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

  • Όταν προσπαθήσετε να ανοίξετε κάποιο αρχείο που δεν έχετε προσπελάσει εδώ και πολύ καιρό.
  • Όταν το λειτουργικό σας σύστημα σας εμφανίσει μήνυμα λάθους που θα αναφέρει "read error" ή "CRC error".
  • Όταν ανοίξετε κάποιο αρχείο και περιέχει "κινέζικα".
  • Όταν λαμβάνετε το μήνυμα από κάποιο πρόγραμμα ότι δεν μπορεί να διαβάσει το αρχείο που θέλετε να ανοίξετε.
  • Όταν πρόκειται για κάποιο εκτελέσιμο (π.χ. exe ή dll) το οποίο δεν μπορεί να ανοίξει καν.
  • Αν το File Corruption συμβεί στο μέρος του δίσκου όπου είναι αποθηκευμένη η πληροφορία του File System, τότε χάνετε εντελώς τα Δεδομένα του δίσκου.
  • Αν το File Corruption συμβεί σε αρχεία του λειτουργικού συστήματος, ενδέχεται ο υπολογιστής να μην καταφέρνει να φορτώσει το λειτουργικό.
  • Αν το File Corruption συμβεί εντός του Master Boot Record ή εντός άλλων σημαντικών σημείων του δίσκου, ο Σκληρός Δίσκος εμφανίζεται ως άδειος ή ως μη διαμορφωμένος (unformatted).

Επομένως αρκεί ακόμη και ένα Bad Sector να κοστίσει την πληροφορία ολόκληρου του υπολογιστή ή του Server σας. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι συχνό το φαινόμενο. Όμως αύριο το πρωί μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με αυτό, όπως ακριβώς έχει συμβεί και σε εμάς!

  • Τρόπος αντιμετώπισης.

Δυστυχώς ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ.

Δεν γίνεται να αποτραπεί η δημιουργία Bad Sector σε σκληρό δίσκο. Απλά συμβαίνει. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Επενδύστε από σήμερα σε μια αξιόπιστη λύση Cloud Backup όπως εκείνη των Backup Experts. Εφόσον συμβεί κάποιο File Corruption, απλά ζητάτε τα αρχεία σας πίσω, αντικαθιστάτε το προβληματικό Hardware και το ζήτημα λήγει εκεί.

Επιστροφή