Γιατί το time machine της Apple δεν είναι αρκετό

Γιατί το Time Machine της Apple δεν είναι αρκετό.

Ακούμε συχνά από χρήστες υπολογιστών Apple: -Χρησιμοποιώ το time machine και κοιμάμαι ήσυχος!

Αγαπητοί χρήστες υπολογιστών Apple: αν θέλετε να συνεχίσετε να "κοιμάστε ήσυχοι" επειδή χρησιμοποιείτε το Time Machine, καλύτερα μην συνεχίσετε την ανάγνωση παρακάτω.

  • Τι είναι το Time Machine.

Εν συντομία το Time Machine είναι λογισμικό που δημιουργεί Αντίγραφα Ασφαλείας Backup σε προορισμό τοπικό (USB, FireWire, ή Thunderbolt εξωτερικό δίσκο) ή προορισμό δικτυακό (Apple Time Capsule, Network Drive, Apple Server) ανά διαστήματα που ορίσει ο χρήστης. Μπορεί και λαμβάνει αντίγραφα τόσο των αρχείων του χρήστη όσο και της εγκατάστασης του λειτουργικού μαζί με τα εγκατεστημένα προγράμματα.

Εφόσον υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στον εφεδρικό τοπικό προορισμό, το λογισμικό Time Machine λαμβάνει Αντίγραφα Ασφαλείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή όπως το προγραμματίσει ο χρήστης. Όμως τα backups που παράγονται ενδέχεται να μην είναι λειτουργικά και για το σκοπό αυτό υπάρχει ειδικό button στην εφαρμογή (Verify) με το οποίο ο χρήστης μπορεί κάνει έλεγχο στα backups που λαμβάνει. Το συγκεκριμένο button δουλεύει μόνο όταν ο προορισμός Backup είναι δικτυακός (Apple Time Capsule, Network Drive, Apple Server).

  • Γιατί δεν είναι αρκετό.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ο "ήσυχα κοιμόμενος Apple user" χρησιμοποιεί το Time Machine όσο τακτικά χρειάζεται, ενώ έπειτα από κάθε λήψη Backup αφιερώνει τον χρόνο που απαιτείται για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. Στον κόσμο των υπολογιστών για να θεωρείται ασφαλές ένα Backup Plan θα πρέπει να είναι σύμφωνο ως προς τον κανόνα των 3 σημείων: Το σύνολο των δεδομένων θα πρέπει να βρίσκονται σε 3 συνολικά σημεία, 2 τοπικά και 1 απομακρυσμένο. Από αυτό και μόνο, το Time Machine θα μπορούσε να αποτελεί κομμάτι ενός Backup Plan, όχι όμως να είναι η αρχή και το τέλος του. Τα εξωτερικά μη δικτυακά μέσα έχουν 3 μειονεκτήματα:

1)Είναι ευάλωτα σε πτώσεις, εισροές ύδατος κλπ οπότε η ομαλή λειτουργία τους επηρεάζεται και μάλιστα απρόβλεπτα. Με άλλα λόγια μετά από κάποια πτώση ή οτιδήποτε, μπορεί ο δίσκος να μην πάθει τίποτα, μπορεί να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δεν έχει πάθει τίποτα ή μπορεί να καταστραφεί με τρόπο άμεσο και αντιληπτό. Στην δεύτερη περίπτωση ο χρήστης θα πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα, εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτικό σημείο ανάκτησης.

2)Δεν χρησιμοποιούν τεχνολογίες Hardware ειδικά σχεδιασμένες για την αποθήκευση δεδομένων όπως οι συστοιχίες RAID. Είναι ακριβώς όπως το αεροπλάνο που πετάει με μια και μόνο μηχανή. Αν αυτή χαλάσει, το αεροπλάνο πέφτει. Σε αντίθεση με άλλα αεροπλάνα που πετούν με 2,3 ή 4 μηχανές.

3)Χάνονται & κλέβονται εύκολα. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει χάσει φορητό αντικείμενο. Αν αυτό συμβεί, χάνετε σίγουρα την δυνατότητα της ιστορικότητας, της ανάκτησης δηλαδή διεγραμμένων αρχείων ή της επιστροφής σε προηγούμενες εκδόσεις των αρχείων σας. Ενδέχεται η ζημιά να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν η π.χ. κλοπή είναι σε ολόκληρο (υπολογιστές & εφεδρικά μέσα).

Έπειτα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες επειδή τα αρχεία του χρήστη μπορεί να είναι πολλά και τρέχουν την ώρα που εργάζεστε στον υπολογιστή σας. Αυτό και μόνο ίσως δοκιμάσει τα όρια της υπομονής σας. Επίσης οι απαραίτητοι έλεγχοι που πρέπει σε κάθε περίπτωση να διεξάγονται απαιτούν επιπλέον χρόνο και τεχνικές γνώσεις που ο μέσος χρήστης δεν διαθέτει.

Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο, κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει ένα ακόμα αντίγραφο των δεδομένων σας, πλήρως επικαιροποιημένο και με Ιστορικότητα σε διαφορετικό γεωγραφικό τόπο.

Συμπερασματικά, το Time Machine είναι μια καλή αρχή, μόνο του όμως δεν είναι αρκετό. Γι' αυτό μην επαναπαύεστε. Αναζητήστε λύσεις όπως η υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup που:

  • Όλους τους απαραίτητους ελέγχους τους διεξάγουν πλήρως καταρτισμένοι τεχνικοί.
  • Διαθέτει τις ανταγωνιστικότερες τιμές της αγοράς.
  • Εξυπηρετεί όλες τις χωρητικότητες δεδομένων.
  • Προσφέρει δωρεάν εφεδρικό τοπικό σημείο ανάκτησης.
  • Προσφέρει δωρεάν Ιστορικότητα.
  • Προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στα αρχεία σας από όπου κι αν βρίσκεστε.

Γι' αυτούς που θέλουν να έχουν πραγματικούς λόγους να "κοιμούνται ήσυχοι", η λύση είναι η υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup.

Επιστροφή