data backup facts

Backup δεδομένων και αναμφισβήτητες αλήθειες.

Μέσα σε ένα κόσμο όπου οι πληροφορία αφθονεί, λογικό είναι να υπάρχει σύγχυση στην αντίληψη πολλών ζητημάτων, όπως η εφεδρικότητα των δεδομένων. Οι επιχειρήσεις βομβαρδίζονται συνεχώς από τη μια με νέους κανονισμούς, όπως ο GDPR, όπου εμπειρογνώμονες δίνουν συμβουλές αλληλοαντικρουόμενες μεταξύ τους και από την άλλη από πωλητές που πασχίζουν να πουλήσουν υπηρεσίες που δεν είναι σίγουρο ότι η επιχείρηση χρειάζεται. Όταν εν τέλει όλος αυτός ο θόρυβος καταλαγιάσει, αυτό που απομένει είναι ελάχιστες βασικές αλήθειες, για τις οποίες η κάθε επιχείρηση καλειται να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για την προστασία των δεδομένων της.

Ορισμένοι πιστεύουν στην αξιοπιστία ενός καλού Hardware, όμως αυτός είναι ένας μύθος. Όλα χαλάνε, όλα μπορούν να καταρρεύσουν και μόλις αυτό συμβεί, εαν δεν υπάρχει η κατάλληλη Εφεδρική Στρατηγική τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Στην πραγματικότητα η Απώλεια Δεδομένων δεν είναι θέμα τεχνολογίας αλλά χρόνου...

Τα Δεδομένα είναι το παν.

Κάθε σύγχρονη επιχείρηση κατανοεί την παραπάνω πρόταση. Αρχεία πελατών, οικονομικές προσφορές, βάσεις δεδομένων, λογιστικά & στατιστικά στοιχεία, emails, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, όλα είναι απαραίτητα για την παραγωγή και την επιχειρησιακή συνέχεια. Εφόσον μέρος των δεδομένων αυτών χαθούν προσωρινά ή μόνιμα, η κερδοφορία και η παραγωγικότητα της επιχείρησης πλήττεται. Ο δε χρόνος αποκατάστασης της βλάβης είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την έκταση της ζημίας, δεδομένου ότι οι προθεσμίες τρέχουν και οι μισθοί των υπαλλήλων πληρώνονται.

Η εφεδρικότητα των δεδομένων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Ο βασικός παράγοντας που δυσχεραίνει τις Backup διαδικασίες είναι ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος των δεδομένων. Νέα Δεδομένα παράγονται καθημερινά με αυξανόμενο ρυθμό. Ο ωκεανός των πληροφοριών του διαδικτύου έχει συμβάλλει καταλυτικά ως προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι αποτελεί μια πρωτογενή πηγή πληροφορίας για την παραγωγή επιπλέον δεδομένων. Επίσης τα Δεδομένα "κατοικούν" σε περισσότερα του ενός σημεία: Τοπικοί servers, φορητές συσκευές, Cloud servers κλπ. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την υλοποίηση μιας στιβαρής διαδικασίας Backup η οποία θα καλύπτει την επιχείρηση σε ολόκληρο το φάσμα των δεδομένων της, με την πλησιέστερη στο παρόν δυνατή Επικαιροποίηση τους και με τον ελάχιστο δυνατό χρόνο αποκατάστασης σε περίπτωση βλάβης.

Αυτή είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα IT τμήματα: Τη διαχείριση περισσότερων δεδομένων, από περισσότερες πηγές, από διαφορετικά σημεία και ενδεχομένως εν μέσω καθημερινών διαδικασιών που θα πρέπει να εκτελούνται αδιάλλειπτα.

Οι καταστροφές είναι αναπόφευκτες όπως και η Απώλεια Δεδομένων.

Ορισμένοι πιστεύουν στην αξιοπιστία ενός καλού Hardware, όμως αυτός είναι ένας μύθος. Όλα χαλάνε, όλα μπορούν να καταρρεύσουν και μόλις αυτό συμβεί, εαν δεν υπάρχει η κατάλληλη Εφεδρική Στρατηγική τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Στην πραγματικότητα η Απώλεια Δεδομένων δεν είναι θέμα τεχνολογίας αλλά χρόνου.

Δεν σπανίζουν καθόλου στις μέρες μας οι ειδήσεις ότι εκλάπησαν π.χ. Δεδομένα από κάποιο μεγάλο οργανισμό ή ότι τα Δεδομένα χάθηκαν κλπ. Έπειτα δεν είναι μόνο οι βλάβες στο Hardware. Επιθέσεις από ιούς, διαγραφές δεδομένων από υπαλλήλους που παύονται από την επιχείρηση, φυσικές καταστροφές, κλοπές και ανθρώπινα λάθη είναι μερικές από τις πιο γνωστές αιτίες από τις οποίες χάνονται Δεδομένα καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης να πιστεύουμε ότι το κακό δεν θα συμβεί σε εμάς, όμως δεν πρέπει να αγνοούμε την πραγματικότητα. Προνοήστε από σήμερα για την διαφύλαξη του ψηφιακού σας αρχείου και επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στη δημιουργία του κατάλληλου για εσάς disaster recovery plan.

Επιστροφή