smart technology

Τεχνολογία S.M.A.R.T.

Υπάρχει τρόπος να ανιχνεύσουμε ότι μια μονάδα αποθήκευσης θα καταστραφεί; Σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Ο λόγος γίνεται για την Τεχνολογία S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology). Η καταστροφή ενός δίσκου οφείλεται σε δύο ειδών λόγους: 1)Απρόβλεπτοι. 2)Αναμενόμενοι. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει περιπτώσεις που ο δίσκος βγήκε από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή όσον αφορά την τάση λειτουργίας, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και την μηχανική αντοχή του σε κραδασμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μας βοηθάει η Τεχνολογία S.M.A.R.T. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει περιπτώσεις που ο δίσκος βγήκε από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή όσον αφορά την επιτρεπόμενη θερμοκρασία λειτουργίας ή τον χρόνο που παίρνει για να εκτελέσει διάφορες ρουτίνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Τεχνολογία S.M.A.R.T. μας βοηθάει να προβλέψουμε αν θα καταστραφεί ένας δίσκος. Στην πρώτη της μορφή η Τεχνολογία S.M.A.R.T. μας επέστρεφε το χαρακτηριστικό γνώρισμα (attribute) της μορφής disk ok ή disk fail. Με την πάροδο του χρόνου η Τεχνολογία αυτή εξελίχθηκε και τα attributes έχουν γίνει πολλά, ενώ το κάθε ένα από αυτά μπορεί να πάρει πολλές τιμές.

Με την Τεχνολογία S.M.A.R.T. μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του σκληρού δίσκου και την ενδεχόμενη δυσλειτουργία του στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερμηνεία του κάθε ενός από τα attributes είναι σχετική με τον κατασκευαστή του δίσκου, καθώς επίσης και ότι σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή των attributes μηδενίζει και ξεκινάει από την αρχή. Προκειμένου να επωφεληθούμε από την Τεχνολογία S.M.A.R.T. θα πρέπει να προγραμματίσουμε αυτόματα περιοδικά tests όπου θα παρακολουθείται η λειτουργία του σκληρού δίσκου και θα καταγράφονται τα λάθη που ενδεχομένως προέκυψαν.


Τα tests αυτά είναι συνήθως 3:

  • Short test
  • long test
  • conveyance test
Το short test ελέγχει την ηλεκτρική και μηχανική λειτουργία του δίσκου και διαρκεί συνήθως λιγότερο από 2 λεπτά. Το long test ελέγχει ολόκληρη την επιφάνεια του δίσκου και διαρκεί μερικές ώρες. Τέλος το conveyance test είναι ένας γρήγορος τρόπος να ελέγξουμε ότι δεν πήγε κάτι στραβά στην μεταφορά του δίσκου από το εργοστάσιο σε εμάς και διαρκεί μερικά λεπτά.


Συμπέρασμα: Επιβάλλεται να παρακολουθούμε τα S.M.A.R.T. attributes των σκληρών μας δίσκων κάνοντας τακτικά tests γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να καταλάβουμε το τι γίνεται στο εσωτερικό τους.
Εναλλακτικά, αν ξεβιδώσουμε τον σκληρό δίσκο προκειμένου να τον ελέγξουμε και μόνο η σκόνη πού θα μπει μέσα του είναι ικανή να τον καταστρέψει σε μερικά δευτερόλεπτα.

Επιστροφή