υπηρεσίες cloud storage

Μην βασίζετε την backup στρατηγική σας σε υπηρεσίες cloud storage.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχασαν τα αρχεία τα οποία θεωρούσαν ασφαλή π.χ. στο Dropbox, One Drive, Google Drive, iCloud κλπ και οι λόγοι πολλοί: Ανθρώπινο Λάθος, Software error, Ιός, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που τα αρχεία εξαφανίστηκαν και αλλίμονο σε εκείνον που δεν τα είχε κρατημένα και κάπου αλλού. Μπορεί οι χρήστες αυτοί να "πήραν το μάθημά τους" με τον άσχημο τρόπο, ίσως κάποιους τους παρηγόρησε το γεγονός ότι δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι, όμως στην ουσία των πραγμάτων τα αρχεία αυτά αντιπροσωπεύουν χαμένο χρόνο, χρήμα και προσπάθεια που δεν θα ανακτηθούν ποτέ.

...συνεχώς ενισχύεται στις μέρες μας η λανθασμένη αντίληψη ότι οι υπηρεσίες Cloud Storage αντιπροσωπεύουν την ιδανική λύση Backup. Είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς διότι οι υπηρεσίες αυτές είναι εξαιρετικά εύχρηστες και φαίνονται να είναι ασφαλείς. Όμως απουσιάζουν βασικά στοιχεία μιας στιβαρής Backup στρατηγικής...

Για αυτούς θεωρούν ότι κινδυνολογούμε, τους παραπέμπουμε ΕΔΩ όπου ένας χρήστης του Dropbox αναφέρει το πως έχασε 8.000 φωτογραφίες από ένα Software λάθος στη διαδικασία του συγχρονισμού. Προκειμένου να κάνει οικονομία χώρου στο γεμάτο δίσκο του υπολογιστή του ο χρήστης επέλεξε το "Selective Sync feature" και έκανε αποεπιλογή ορισμένων φακέλων. Ύστερα πάτησε το πλήκτρο update και έδειξε ότι δουλεύει. Έπειτα έλεγξε και διαπίστωσε ότι οι φάκελοι συνέχισαν να υπάρχουν στο Dropbox κανονικά, οπότε και τους διέγραψε από το σκληρό του δίσκο. Δύο μήνες αργότερα προς μεγάλη του έκπληξη διαπίστωσε ότι ενώ τα συγκεκριμένα folders υπήρχαν στο Dropbox, ήταν άδεια ή είχαν ελάχιστα περιεχόμενα. Δεν είναι φυσικά η μοναδική ιστορία που καταδεικνύει ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσει με ασφάλεια τα backups των αρχείων σας.


Κανόνας πρώτος: Το Dropbox δεν είναι υπηρεσία Backup. Ούτε το One Drive, ούτε το Google Drive ούτε οποιοδήποτε παρόμοιο. Αποθηκεύουν τα αρχεία σας, κρατούν και υπό προϋποθέσεις μικρό χρονικό διάστημα versioning αυτών, όμως θα σας "κρεμάσουν" όσον αφορά τα αρχεία τα οποία διαγράφετε. Ένα στιβαρό Backup Plan όπως η υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup διατηρεί τα διεγραμμένα αρχεία σας μαζί με την ιστορικότητά τους (versioning) για διάστημα ενός έτους δωρεάν και χωρίς να προσμετράται ο επιπλέον χώρος που αυτό συνεπάγεται στον τιμολογήσιμο χώρο που δεσμέυει ο χρήστης στο Cloud.

Κανόνας δεύτερος: Ο Κανόνας των τριών σημείων. Μια στρατηγική Backup πρέπει να υλοποιεί αυτά που υπαγορεύει ο κανόνας αυτός, ήτοι 2 τοπικά και 1 off-site καθημερινά ενημερωμένο και με Ιστορικότητα σημείο αποθήκευσης. Οι υπηρεσίες Cloud Storage υλοποιούν 1 μόνο τοπικό και 1 απομακρυσμένο σημείο αποθήκευσης.

Κανόνας τρίτος: Restore time objective. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να "αντέξετε" χωρίς τα Δεδομένα σας; Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο χρόνο θα χρειαστείτε μέχρι να τα κατεβάσετε από το Dropbox, Google plus, One Drive, iCloud κλπ εφόσον αυτό χρειαστεί; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για κάθε TB αρχείων θα χρειαστείτε 3 ημέρες υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να διαθέτετε VDSL 50 σύνδεση στο Internet χωρίς αυξομειώσεις στην ταχύτητα κατά τη διάρκεια του Download.
  • Η Internet σύνδεσή σας να μην εξυπηρετεί άλλα πέραν του Download requests.
  • Ο Cloud Storage πάροχος να μπορεί να σας εξυπηρετεί στο maximum της Download ταχύτητας της Internet σύνδεσής σας κατά τη διάρκεια του Download.

Για τους συνδρομητές της υπηρεσίας Backup Experts Cloud Backup ο χρόνος αυτός περιορίζεται στις 24 ώρες από τη στιγμή που θα αιτηθείτε restore των αρχείων σας ανεξαρτήτως όγκου.

Παρ' όλα αυτά συνεχώς ενισχύεται στις μέρες μας η λανθασμένη αντίληψη ότι οι υπηρεσίες Cloud Storage αντιπροσωπεύουν την ιδανική λύση Backup. Είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς διότι οι υπηρεσίες αυτές είναι εξαιρετικά εύχρηστες και φαίνονται να είναι ασφαλείς. Όμως απουσιάζουν βασικά στοιχεία μιας στιβαρής Backup στρατηγικής, όπως αυτό αποδεικνύεται παραπάνω.

Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποτιμήσουμε ή να θίξουμε τις υπηρεσίες Cloud Storage. Αντίθετα τις θεωρούμε εξαιρετικά εύχρηστες και ευέλικτες ως προς τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων. Άσχετα αν εσφαλμένα έχουν θεωρηθεί ότι δίνουν λύση στο θέμα του Backup και της ασφαλούς διατήρησης αντιγράφων ασφαλείας, οι υπηρεσίες αυτές εξυπηρετούν άλλες, σημαντικές αλλά διαφορετικές ανάγκες.

Επιστροφή