software-hardware-raid

Software έναντι hardware RAID

Αφού καταλήξουμε στην απόφαση ότι χρειαζόμαστε RAID, για λόγους χωρητικότητας, αξιοπιστίας ή και τα 2, έρχεται η ώρα να αποφασίσουμε αν το RAID αυτό θα είναι Hardware (δηλαδή θα το διαχειρίζεται κάποιο RAID Controller) ή Software (δηλαδή θα το διαχειρίζεται το ίδιο το λειτουργικό σύστημα). Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι:

RAID ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Backup!!

Ό,τι και να φτιάξουμε (RAID 1, RAID 6, Software ή Hardware κλπ) θα είναι ευάλωτο σε Ανθρώπινο Λάθος ή κάποιον ιό ή σε αστάθμητους παράγοντες π.χ. πτώσεις τάσεως, καιρικά φαινόμενα, κλοπή. Συνεπώς είναι απαραίτητο να αποθηκεύονται τα αρχεία σε παραπάνω από ένα ασφαλές σημείο, σε παραπάνω από ένα γεωγραφικό τόπο.

Η επιλογή του Hardware RAID συνεπάγεται ότι το λειτουργικό σύστημα δεν "βλέπει" καθόλου τους δίσκους ξεχωριστά, αλλά το RAID σαν σύνολο, σε αντίθεση με το Software RAID, που το λειτουργικό σύστημα είναι το ίδιο υπεύθυνο για την δημιουργία, την λειτουργία και την συντήρησή του.

Τα πλεονεκτήματα του Hardware RAID είναι:

α)Ότι τα RAID Controllers διαθέτουν δική τους μνήμη πολλές φορές και μπαταρία και επειδή κάνουν buffering πριν γράψουν στους δίσκους, μπορούν και επιτυγχάνουν μεγαλύτερες ταχύτητες.

β)Χρησιμοποιούν ελάχιστα έως καθόλου τον επεξεργαστή και τη μνήμη του συστήματος.

γ)Είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσουμε έναν ή περισσότερους κατεστραμμένους δίσκους, πολύ συχνά δε χωρίς να χρειαστεί να κλείσουμε ή να επανεκκινήσουμε τον Server.

δ)Ο Server μας εξακολουθεί να μπορεί να εκκινεί κανονικά εφόσον λειτουργούν οι ελάχιστοι απαιτούμενοι δίσκοι από τη συστοιχία.

ε)Τέλος, ο κανόνας είναι πως είναι απλό στην εγκατάσταση.

Τα μειονεκτήματα του Hardware RAID είναι:

α)Τα RAID Controllers κοστίζουν ακριβά.

β)Τα RAID Controllers αποτελούν "κλειστά συστήματα" με όλα τα μειονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι πως αν σταματήσει να λειτουργεί, τότε χάνουμε όλο το RAID. Αν ο RAID Controller αντικατασταθεί με αντίστοιχο άλλης εταιρείας δεν θα λειτουργήσει. Συχνά δεν καταφέρνει να λειτουργήσει ούτε με άλλο RAID Controller της ίδιας εταιρείας. Έτσι το κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθότι πολύ συχνά προτείνεται να υπάρχει ένας ακόμη RAID Controller ακριβώς ίδιος σε εφεδρεία για τέτοια περίπτωση.

Τα πλεονεκτήματα του Software RAID είναι:

α)Κοστίζει λιγότερο.

β)Δεν υπάρχει ο αδύναμος κρίκος του RAID Controller.

γ)Είναι σχεδόν βέβαιο πως μπορούμε να το μετακινήσουμε σε ένα άλλο μηχάνημα αν χρειαστεί.

Τα μειονεκτήματα του Software RAID είναι:

α)Μικρότερη ταχύτητα.

β)Χρήση του επεξεργαστή και της μνήμης του Server.

γ)Στην περίπτωση που θέλουμε να στήσουμε έναν WINDOWS Server, η εγκατάσταση WINDOWS σε Software RAID είναι πολύ δύσκολη.

Συμπερασματικά, η καλύτερη λύση ως προς την επιλογή μεταξύ Software ή Hardware RAID εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις. Θα πρέπει να επισημανθεί πως υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού και των δύο. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρέπει να κριθεί κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όποια και να είναι η επιλογή μας, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε εφεδρικά αντίγραφα των αρχείων μας τόσο τοπικά όσο και απομακρυσμένα (offsite).

Επιστροφή