data availability vs data backup

Διαθεσιμότητα και backup δεδομένων.

Δυστυχώς, στον χώρο των υπολογιστών υπάρχει σύγχυση μεταξύ της διαθεσιμότητας των δεδομένων (Data Availability) και του Backup. Ας ξεκινήσουμε από τον βασικό στόχο όλων των συστημάτων πληροφορικής, που δεν είναι άλλος από την ορθή και Αδιάλλειπτη Λειτουργία τους. Με άλλα λόγια, απρόοπτα συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Προνοώντας, μπορούμε να καταστρώσουμε στρατηγική αντιμετώπισης τους πρωτού αυτά συμβούν. Ένα καλό παράδειγμα είναι η κατασκευή αεροπλάνων: Αν η ανάγκη για την αντιμετώπιση ενός απροόπτου που οι μηχανικοί δεν έχουν προβλέψει προκύψει ενώ το αεροπλάνο πετά στα 10.000 πόδια, τότε το πιθανότερο είναι πως είναι πλεόν αργά...Αντίστοιχα και σε μια επιχείρηση ή οργανισμό που κερδοφορεί εξυπηρετώντας τους πελάτες του μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, κάθε λεπτό δυσλειτουργίας μεταφράζεται σε απώλεια κερδών, αύξηση εξόδων, κακή φήμη, ίσως και πρόστιμα. Έτσι λοιπόν για την διαθεσιμότητα δεδομένων λαμβάνουμε μέτρα βάσει των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει άμεση αποκατάσταση κάποιας ενδεχόμενης δυσλειτουργίας. Παραδείγματα τέτοιων μέτρων αποτελούν τα παρακάτω:

  • Χρήση UPS
  • Χρήση συστυχιών RAID
  • Χρήση εφεδρικού κλιματιστικού στο computer room
  • Εφεδρικό Hardware

Τα παραπάνω -και πολλά άλλα ακόμη μέτρα που θα μπορούσαν να αναφερθούν- είναι χρήσιμα, αναγκαία αλλά όχι αρκετά. Αυτό διότι αργά η γρήγορα κάθε εταιρεία ή οργανισμός θα κληθεί να ανταποκριθεί σε ανάγκες που ναι μεν δεν χρήζουν αμεσότητας, είναι δε μεγάλης σημαντικότητας! Τέτοια παραδείγματα πικοίλλουν ως προς το αντικείμενο του κάθε οργανισμού ή εταιρείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

  • Εύρεση διεγραμμένου τιμολογίου
  • Εύρεση διεγραμμένης ηχογραφημένης κλήσης
  • Πρόσβαση σε παλαιότερη μορφή αρχείου (Ιστορικότητα αρχείων)
  • Παλιά emails

Τα παραπάνω στοιχεία ενδεχομένως δεν διακόπτουν την λειτουργία της εταιρείας, όμως η εύρεσή τους θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια σε μια δικαστική διαμάχη για παράδειγμα! Καταλήγωντας, τόσο η διαθεσιμότητα δεδομένων όσο και το Backup είναι στοιχεία απαραίτητα. Είναι όμως διαφορετικά και δεν μπορούν να εναλλαχθούν μεταξύ τους! Αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνονται εξασφαλίζοντας τόσο την ορθότητα όσο και την συνέχεια στην παραγωγή.

Επιστροφή