Backup για εταιρείες

Backup για εταιρείες από backup εταιρείες.

Καθώς η Τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται, οι ταχύτητες αυξάνονται και οι απαιτήσεις των εταιρειών πολλαπλασιάζονται. Έτσι, πράγματα που μέχρι χτες άγγιζαν τα όρια του ανέφικτου για λόγους κόστους, τεχνολογίας ή και τα 2, σήμερα είναι εφικτά και προσιτά σε κάθε σχεδόν επιχείρηση.

Από τις απαρχές της ψηφιοποίησης της πληροφορίας και της δυνατότητας αποθήκευσής της σε κάθε είδους μέσα μέχρι και σήμερα, που ο όγκος των δεδομένων μας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η έννοια του Backup παρέμενε πάντα επίκαιρη. Ο φόβος για την Απώλεια Δεδομένων είναι αποδεδειγμένα βάσιμος, όχι όμως και μη αντιμετωπίσιμος.

Η ανατροπή των δεδομένων στο θέμα του Backup, έχει φέρει την κάθε εταιρεία να την συμφέρει να αναθέσει όλες τις διαδικασίες Backup σε έναν εξωτερικό Cloud Backup πάροχο όπως η Backup Experts, παρά να πρέπει να τις διεκπεραιώνει καθημερινά η ίδια, καθαρά και μόνο για λόγους κόστους.

  • Τα standards.

Κάθε σύγκριση χωρίς κοινό σημείο αναφοράς είναι εκ των προτέρων ανέφικτη: Αν για παράδειγμα θελήσουμε να συγκρίνουμε την τελική ταχύτητα 2 οχημάτων, θα μπορέσουμε να το πράξουμε με κοινό δείκτη αναφοράς της ταχύτητας τα χιλιόμετρα ανά ώρα και στα 2 οχήματα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και για την υπηρεσία μιας εταιρείας Α σε σχέση με την όμοια υπηρεσία μιας εταιρείας Β, χρειαζόμαστε έναν κοινό δείκτη αναφοράς. Για το Backup είναι ο λεγόμενος Κανόνας των τριών σημείων. Ο γνωστός Κανόνας των τριών σημείων υπαγορέυει ότι τα αρχεία για να μην διατρέχουν κίνδυνο πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα σε τουλάχιστον 2 τοπικά και 1 απομακρυσμένο σημείο. Τα 3 σημεία πρέπει να είναι πλήρως επικαιροποιημένα (updated) και συγχρονισμένα μεταξύ τους. Μιλώντας για συγχρονισμό, απορρίπτεται εξ` ορισμού η εκ νέου καθημερινή αντιγραφή δεδομένων τόσο τοπικά όσο και απομακρυσμένα ως ανέφικτη χρονικά αλλά και επιβλαβής για τα μέσα αποθήκευσης. Ακόμη κι αν τα Δεδομένα μιας εταιρείας είναι μικρού όγκου, ήτοι 500GB για παράδειγμα.

  • Το Απομακρυσμένο σημείο.

Όσο οι ταχύτητες του Internet δεν επαρκούσαν για απομακρυσμένο συγχρονισμό των δεδομένων της πηγής με των δεδομένων του Backup προορισμού, οι εκάστοτε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δεδομένων κάθε εταιρείας ήταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν σε καθημερινή βάση με τρόπο χειροκίνητο τα Δεδομένα από τον τόπο παραγωγής σε άλλον τόπο. Ο λόγος προφανής: Θα μπορούσε να συμβεί κάτι απρόοπτο και να καταστρέψει τα αρχεία της επιχείρησης μαζί με τα Backup αυτών. Έχει συμβεί πολλές φορές, δεν είναι μόνο η κλοπή, η φωτιά, η πτώση τάσης, η εισροή ύδατος και οι σεισμοί. Είναι όλες οι γνωστές βλάβες στο Software (viruses & Data Corruption), το Hardware (HDDs, SSDs, RAID Controllers, Motherboards, τροφοδοτικά κλπ) σε συνδυασμό με το Ανθρώπινο Λάθος (Overwrite & delete), σε συνδυασμό και με γεγονότα που ενώ τα έχουμε δει να συμβαίνουν, κανείς δεν τα φαντάζεται. Μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ. Μάλιστα υπήρχε εντός της εταιρείας υπάλληλος υπεύθυνος αποκλειστικά με την διεκπεραίωση των διαδικασιών Backup. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν επιφορτισμένος με την ευθύνη της αντιγραφής των δεδομένων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με τον έλεγχο των ληφθέντων backups, με το Data Restore όποτε αυτό κρίνονταν αναγκαίο και με τη μεταφορά των Backup αποθηκευτικών μέσων σε ασφαλές σημείο.

Η πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των ταχυτήτων δικτύων & Internet έχει φέρει τα πάνω κάτω στις διαδικασίες local και remote Backup. Πλέον είναι εφικτός ο απομακρυσμένος Συγχρονισμός των σημείων αποθήκευσης, ακόμη κι αν πρόκειται για σεβαστό όγκο δεδομένων, ρεαλιστικό ως προς τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης επιχείρησης. Η ανατροπή των δεδομένων στο θέμα του Backup, έχει φέρει την κάθε εταιρεία να την συμφέρει να αναθέσει όλες τις διαδικασίες Backup σε έναν εξωτερικό Cloud Backup πάροχο όπως η Backup Experts, παρά να πρέπει να τις διεκπεραιώνει καθημερινά η ίδια, καθαρά και μόνο για λόγους κόστους. Καθώς η κάθε εταιρεία τρέχει εσωτερικά (inhouse) τις διαδικασίες Backup, βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχώς αυξανόμενα κόστη και με δέσμευση εργατοωρών οι οποίες θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην παραγωγή. Με δεδομένο ότι ένα στιβαρό Backup Plan είναι απαραίτητο, κάθε ορθολογικά σκεπτόμενη επιχείρηση θα πρέπει να αναθέσει σε κάποιον εξωτερικό πάροχο, όπως η Backup Experts, την καθημερινή διεξαγωγή των διαδικασιών Backup. Ο εξωτερικός πάροχος από την πλευρά του μπορεί με τις ίδιες υποδομές και εργατοώρες να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες Backup όχι μιας, αλλά πολλών επιχειρήσεων. Έπειτα η εξοικονόμηση πόρων που θα κάνει η επιχείρηση αναθέτωντας τις διαδικασίες Backup σε έναν προσιτό Cloud Backup πάροχο όπως η Backup Experts, θα αντισταθμίσουν το μηνιαίο κόστος της Backup υπηρεσίας.

Τα σημερινά Δεδομένα στη χώρα μας όσον αφορά τις υπηρεσίες Cloud Backup δείχνουν ότι ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αρχίζουν δειλά-δειλά να συμφιλιώνονται με την ιδέα της ανάθεσης των διαδικασιών Backup σε κάποιον εκτός εταιρείας πάροχο. Στο μέλλον η τάση αυτή θα αυξηθεί και οι στατιστικές προβλέπουν ότι μέχρι το πέρας της επόμενης 5 ετίας θα θεωρείται αυτονόητη. Στην Ελλάδα οι επιλογές Cloud Backup παρόχου είναι προς το παρόν λίγες, με την Backup Experts να αποτελεί τον μοναδικό ανάμεσα σε όλους τους παρόχους που χρησιμοποιεί τα δικά της λογισμικά και εργαλεία, τους δικούς της servers εντός Ελλάδος στημένους από την ίδια την Backup Experts. Η Backup Experts προσφέρει υπηρεσίες Cloud Backup σε χαμηλότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές κόστη ακριβώς επειδή δεν πληρώνει άδειες σε άλλους παρόχους και επειδή δεν δανείζεται εξοπλισμό από πουθενά. Αυτό συνιστά πρωτιά για τα ελληνικά Δεδομένα στο ζήτημα του Cloud Backup και μεταξύ των άλλων: Η Backup Experts είναι η μοναδική Cloud Backup εταιρεία που:

  • Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ εφεδρικό τοπικό σημείο αποθήκευσης δεδομένων.
  • Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ Ιστορικότητα στα αρχεία των πελατών της.
  • Δεσμεύεται ΕΓΓΡΑΦΩΣ για ολική επαναφορά των αρχείων των πελατών της εντός 24 ωρών.
  • Δεν περιορίζεται από τον όγκο των δεδομένων του πελάτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ευτυχώς το θέμα του Backup των δεδομένων στις μέρες μας έχει επιλυθεί. Εκκρεμεί μονάχα η εξάλειψη της κακής νοοτροπίας από την πλευρά των εταιρειών η οποία προς το παρόν μόνο θα καθυστερεί την απαλειφή των κινδύνων που κάθε φορέας δεδομένων διατρέχει.

Επιστροφή