backup the right way

Πώς κάνω σωστό backup;

Τα τελευταία χρόνια όπου η Τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την έννοια του Backup.

  • Δεν υπάρχει δικαιολογία.

Όμως από την άλλη όλοι μας, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσουμε αρχεία για τα οποία δεν είχαμε φροντίσει ή νομίζαμε πως είχαμε φροντίσει να κρατήσουμε Backup.


  • Υπάρχει εύκολος τρόπος;


Ναι από τη μία, όχι από την άλλη! Μια από τις βασικότερες αιτίες προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων αποτελεί ο λεγόμενος Ανθρώπινος Παράγοντας.Το Ανθρώπινο Λάθος είτε ως πράξη είτε ως παράλειψη θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο είτε στο παρόν είτε στο μέλλον. Για το λόγο αυτό προτείνεται ως εύκολη λύση η Αυτοματοποίηση της διαδικασίας του Backup έναντι της χειροκίνητης. Η ευκολία έγκειται στο ότι δεν χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο! Εφόσον η διαδικασία μελετηθεί με ενδελέχεια και "στηθεί" σωστά, τότε τα συστήματά μας αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το προγραμματισμένο από εμάς Backup κι εμείς απλώς παρακολουθούμε την εξέλιξη της διαδικασίας διαβάζοντας τα αντίστοιχα reports. Έπειτα επεμβαίνουμε όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.


  • Χρειάζεται στρατηγική.


Η συστημική δομή κάθε εταιρείας θέλει όλοι οι συσχετιζόμενοι με την παραγωγή και το προϊόν παράγοντες να έχουν κοινό σημείο ως προς τα Δεδομένα. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι τα απαραίτητα για την διεξαγωγή της παραγωγής αρχεία, βάσεις δεδομένων κλπ θα συγκεντρώνονται σε κάποιον File Server και από εκεί όλοι θα μπορούν να ανακτούν, αποθηκεύουν, διαγράφουν και μεταλλάσσουν. Επομένως κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση των αρχείων μας σε έναν File Server του οποίου οι προδιαγραφές συμμορφώνονται με στοιχεία όπως η συστοιχίες RAID, το ZFS, τα αυτοματοποιημένα self-tests των αποθηκευτικών μονάδων, το UPS και πολλά άλλα.


  • Το κλειδί της επιτυχίας.


Δεν είναι άλλο από την απεξάρτηση του ενός γεωγραφικού σημείου σε συνδυασμό με την Ιστορικότητα. Η ύπαρξη των αρχείων μας σε ένα και μόνο γεωγραφικό τόπο χωρίς Ιστορικότητα μας καθιστά ευάλωτους σε παράγοντες όπως:


Επιστροφή