τεχνολογίες backup

Τεχνολογίες Backup.

Τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνήθως διαφέρουν ως προς την προσέγγιση που κάθε ένα από αυτά εκτελεί σε επίπεδο αρχείου. Τα πιο προηγμένα από αυτά είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν σε επίπεδο block με τα Δεδομένα (block level Data).

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη αξία στα Δεδομένα τους επενδύοντας σε αυτά καθημερινά. Με βάση μια έρευνα της EMC η Απώλεια Δεδομένων κοστίζει περί τα $1,7 τρισεκατομμύρια ετησίως. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι πλέον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βασίζονται στις παραδοσιακές μεθόδους Backup...

Οι παρακάτω 2 προσεγγίσεις αναφέρονται στις μεθόδους σύμφωνα με τις οποίες συλλέγονται, επεξεργάζονται και ανακτώνται τα Δεδομένα από τις πηγές των δεδομένων προς τους Backup προορισμούς και αντίστροφα. Και οι δύο αυτές μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με τη λύση Backup που μια επιχείρηση επιλέγει.


Το File-Level Backup αλληλεπιδρά άμεσα με το File System. Αυτός ο τύπος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εξετάζει τα μεμονωμένα αρχεία όπως αυτά φαίνονται από το Λειτουργικό σύστημα. Είτε incremental είτε differential, η Τεχνολογία File-Level Backup συγκρίνει τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά των αρχείων πηγής και προορισμού, όπως για παράδειγμα file size, file name, updated date/time κλπ. Εάν το αρχείο στην πηγή είναι νεότερο, τότε θα συμπεριληφθεί στο differential ή το incremental Backup. Το κύριο πλεονέκτημα του File-Level Backup είναι ότι είναι πιο εύκολη η πλοήγηση και η χρήση των δεδομένων του Backup. Από την άποψη της ανάπτυξης λογισμικού (Software developing), το File-Level Backup λογισμικό είναι ευκολότερο να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί, κάτι που μειώνει την αναπτυξιακή προσπάθεια και κάνει τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις ευκολότερη υπόθεση για τους προγραμματιστές.


Τα Αντίγραφα Ασφαλείας σε επίπεδο block λειτουργούν σε επίπεδο χαμηλότερο του File System και εξετάζουν τα blocks δεδομένων στο δίσκο, αγνοώντας τα αρχεία με τα οποία συνδέονται τα blocks αυτά.

Όταν τα Δεδομένα σε ένα συγκεκριμένο block αλλάξουν, το συγκεκριμένο block δεδομένων περιλαμβάνεται στο incremental ή differential αντίγραφο ασφαλείας και όχι ολόκληρο το αρχείο.

Αν και η εφαρμογή ενός συστήματος δημιουργίας αντιγράφων σε επίπεδο block απαιτεί μια βαθύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής χαμηλότερου επιπέδου του υπολογιστή, τα παρακάτω εξηγούν ορισμένα πλεονεκτήματα για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας με τον τρόπο αυτό:

  • Μόνο τα blocks με αλλαγές περιλαμβάνονται στα differential ή τα incremental backups. Η διαδικασία Backup είναι γρηγορότερη, η φθορά των σκληρών δίσκων και των πόρων του δικτύου μικρότερη.
  • Το Block-Level Backup μας δίνει τη δυνατότητα κλωνοποίησης ενός δίσκου (Bit-to-Bit copy) σε άλλον με τη δομή των δεδομένων να διατηρείται από την πηγή στον προορισμό. Αντίθετα το File-Level Backup αφήνει το λειτουργικό σύστημα να αποφασίσει το σημείο του δίσκου που θα αποθηκευτούν τα Δεδομένα, όμως αυτό ενδέχεται να μην είναι παραγωγικό στην πορεία.
  • Το Block-Level Backup ουσιαστικά κρατά μια στιγμιαία εικόνα (snapshot) του μέσου αποθήκευσης, κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα δευτερολέπτων. Έτσι δεν επηρεάζονται οι πόροι του συστήματος και δεν μειώνεται η ταχύτητα της εξυπηρέτησης των χρηστών την ώρα που τρέχουν οι διαδικασίες Backup. Επομένως οι τελευταίες μπορούν να τρέχουν συχνότερα, τα backups να είναι κοντινότερα στο τώρα και οι απώλειες σε περίπτωση αποτυχίας μικρότερες.

Πάντως κάποια λογισμικά βασιζόμενα στην Τεχνολογία Block-Level είναι σχεδιασμένα να καταγράφουν για κάθε block σε ποιο αρχείο ανήκει κάτι το οποίο ενδέχεται να αλλάζει ανά τις διάφορες διαδικασίες Backup που τρέχουν. Φυσικά αυτό επιβραδύνει την Backup διαδικασία, κάνει όμως ευκολότερη και γρηγορότερη την ανάκτηση των αρχείων, όταν αυτή χρειαστεί.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της Block-Level τεχνολογίας είναι η συμβατότητα ανά τα διάφορα λειτουργικά συστήματα. Για παράδειγμα ένας Windows Server μπορεί να γίνει Backup σε έναν Linux Server και αντίστροφα.

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη αξία στα Δεδομένα τους επενδύοντας σε αυτά καθημερινά. Με βάση μια έρευνα της EMC η Απώλεια Δεδομένων κοστίζει περί τα $1,7 τρισεκατομμύρια ετησίως. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι πλέον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βασίζονται στις παραδοσιακές μεθόδους Backup. Αντί αυτών χρειάζονται ένα πλήρες, στιβαρό και συνάμα ευέλικτο Backup Plan όπως η υπηρεσία Backup Experts Cloud Backup, που θα τους δίνει τη δυνατότητα άμεσης ανάκτησης, πρόσβασης στο παρελθόν των αρχείων τους, πρόσβαση στα διαγραμμένα αρχεία τους.

Επιστροφή